2013. április 15., hétfő

Mikor lecsap az istennyila


Ki ne tudná, hogy Romániában kötelező módon biztosítást kell kötni a lakásokra. Vagyis inkább kellene, mert a lakosok közel fele (bár a statisztikai adatért nem vállalok felelősséget) fittyet hány erre, még a beígért büntetés árnyékában is. Már nem is jól indult dolog, hiszen a törvényhozók hosszasan vitatták a rendelkezést, és azt, hogy kötelezővé tegyék-e, aztán vita támadt arról, hogy mikortól is legyen kötelező, aztán arról, hogy mikortól lehet büntetni az ellenállókat. A büntetést végül az önkormányzatokra testálták, de azt felszólítás kell megelőzze. Én magam nem tudok ebben a témában kiszabott büntetésről, ami nem is csoda: van az önkormányzatoknak elég bajuk, miért pont ezzel haragítsák - még jobban - magukra a lakosokat. Azt talán felesleges is mondanom, hogy a kötelező biztosítás nagyrészt olyan esetekre vonatkozik, melyek igen csekély valószínűséggel fognak megesni velünk.
De még akkor is...
A napokban - konkrétan péntekről szombatra virradó éjjel - erőteljes zivatar zúdult Érmihályfalvára. Éjfél után kb. 30-40 perccel hatalmas csattanás kíséretében csapott le egy villám. Akivel azóta beszéltem - függetlenül attól, hogy a város melyik részén lakik - mindenki azt mondta, úgy érezte, a szomszédban vágott le. Mint kiderült, konkrétan a bölcsőde körzete volt a "szerencsés".
Apropó, talán ha 200 méterre van oda a római katolikus templom - hát hova is csapjon le egy stílusos istennyila?!
Szóval a környéken kicsaptak a biztosítékok, kiégtek a konnektorok, tönkrementek számítógépek, háztartási berendezések.
Ma, hétfő délben beszéltem egy ismerősömmel abból az utcából, akinél szintén vannak károk. Neki van kötelező biztosítása, éppen ez ügyben járt, és a saját két (szép) szememmel láttam: írta benne, hogy érvényes "fenomene meteorologice", tehát meteorológiai jelenségek okozta károkra, illetve "bunuri interioare", tehát belső (értsd. a házban lévő) értékek károsodása esetére is. Ennek ellenére nagy valószínűséggel mégsem fog kapni semmit, mert valami miatt mégsem érvényes ezekre a villámlás okozta károkra. Pedig a villámlás szerintem igen erőteljesen besorolható a meteorológiai jelenségek sorába, és a tönkrement számítógépe is nevezhető értéknek. A biztosítási papír pedig ezek után egy dologra lesz alkalmas, és egy következő villámlás okozta ijedség után használhatja is majd...

                                                                                                                                   (Illusztráció: pixinfo.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése