2011. augusztus 12., péntek

A király szentesítése


Szoktunk büszkélkedni vele, hogy számarányunkhoz mérten a magyarság kiemelkedő mértékben van jelen a világ nagyjai között. Itt vannak például a Nobel–díjasok. De a szentek sorába emelt királyi fők lajstromozásakor sem vallunk szégyent, gondoljunk csak országalapító Szent Istvánra, az ő fiára, Szent Imre hercegre, vagy Nagyvárad alapítójára, Szent Lászlóra. Büszke keblünk tovább dagadhat, hiszen rajongói szeretnék elérni, hogy egy újabb király emelkedjen a szentek sorába: Zámbó Jimmy!

                                                                              (fotó: stop.hu)

A szentté avatás előszobájának szokás nevezni a boldoggá avatást, szerintem ezt a lépcsőt azért hagynák ki a kezdeményezők, mert a több, mint 10 éve halott, a rajongói által egyszerűen csak „A király”–nak nevezett énekes már életében boldog volt.
                                           Zámbó Jimmy sírja a csepeli temetőben....

Ezen kívül sokaknak okozott még boldogságot, sőt, ezt halála után is folytatta. Igen, hiszen a hátramaradt testvérek azóta csak igazán boldogok, mióta egész jól megélnek a hagyatékból, illetve még abból is lehet egy kis boldogság–pénzmaghoz jutni, hogy időről–időre gerjesztik a vitát: balesetben hunyt el, öngyilkos lett, vagy mások öngyilkolták meg?

                                            ...és virtuális sírja az interneten
                                                                     (fotók: zambojimmy.network.hu)

Megnéztem: a szentté avatáshoz szükséges csodákkal nem lenne gond. Az interneten lehet találni olyanokat, akik – hogyan máshogy?! – szentül vallják: Jimmy dalainak hatására gyógyultak ki ilyen–olyan nyavajáikból. A szentté avatási kérelemre nem érkezett válasz a Vatikánból. Ami persze nem csoda.

3 megjegyzés:

  1. Hiába cikized szegény Jimmyt, senki nem tudta úgy elénekelni középkorú hölgyek minden szívfájdalmát, mint a király:)) És még playback-re sem volt szüksége. Annyira csúnya volt, hogy az már szép, és a hirtelen, tragikus halála megteremtette a mítosz melegágyát. A zenei stítusának az értéke vitatható, viszont a népszerűsége nem. Ez a szentté avatás "enyhe" túlkapás, viszont én javasolnám a rajongóinak, hogy ha már csodatételekról van szó, keressék meg a Magyar Mágusok Szövetségét és avassák post mortem az összetört szívek nagymesterévé. Szerintem ez passzolna az imidzsbe:)

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -Ha még egyszer elolvasod, akkor talán észreveszed, hogy a szentté avatását kezdeményezőket és nem "szegény Jimmyt" "cikizem". És elnézést kérek a középkorú hölgyektől, ha félreérthető voltam.

    VálaszTörlés
  3. Ne szabadkozz, valahogy érzem, hogy nem vagy egy Jimmy rajongó:)))
    Amúgy én sem, és akkor még árnyaltan fogalmaztam. A középkorú hölgyek meg csak imádkozzanak Jimmyhez, ha ez enyhíti a fájdalmukat. Azt hiszem, ha hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítanák Szent Jimmy napját, tán még támogatnám is a kezdeményezést.

    Agyonhumorizálom a témát, hogy ne legyek annyira negatív, de komolyan, megáll az ész, hogy mennyi elmebeteg ember van a nap alatt. Hiába, beteg ez az emberiség...vagy ha nem, akkor velem nincs valami rendben.

    VálaszTörlés