2011. július 21., csütörtök

(Kő)Olajozottan

Berettyószéplak az az észak-kelet Bihar megyei település, amelyiket elsősorban kőolajkitermelése miatt tartották gazdasági központnak.
Más téma, amire egyszer talán kitérek, hogy az észak-erdélyi autópálya révén is bevonult a köztudatba, mivel határában fogtak neki Románia legnagyobb viaduktjának, ami, az autópályához hasonlóan, félig, vagy még addig sem kész állapotban maradt. Közben már átadták az alatta, és a tartóoszlopok között hullámzó gyűjtótavat, mely állítólag megoldja az egész Berettyó-mente árvízgondját, és a környék ivóvízgondját:
Vissza a kőoljahoz. Még 1989 előtt nem volt gond vele. Mármint hivatalosan. Stratégiailag fontos kitermelés zajlott, a népnek nem volt beleszólása, csak eltűrhette, hogy a fejletlen technológia okozta környezeti rombolás tönkre tegye a földeket, kerteket, udvarokat - mindent, amit lehetett. Aki járt már arra, az tudja, hogy már a községhez közeledve érezni lehet azt a jellegzetes szagot. Meg tapasztalni, hogy hiába volt ott a kitermelő, ahol az aszfaltozáshoz is szükséges egyik alapanyagot készítik, bűnrossz volt- és részben még ma is az - az országút. Aztán 1989 után ott is elkezdődött a "privatizáció" - hát pont ott ne, ahol ilyen nagy pénz van?! A korábbi állami vállalatot több részre nyiszálták (kitermelés, finomítás, értékesítés, szállítás) - hogy átláthatatlanabbak legyenek a történések, meg, hogy többeknek jusson. Sok volt az eszkimó, kevés a fóka - az üzlet valamiért egyszer csak bedöglött, viszont a bolton csak az alkalmazottak buktak (oda maradt sokhavi fizetésük, kiderült, hogy nem fizettek utánuk társadalombiztosítást), ellenben a górékból, legálábbis egy részükből - mi más? - sikeres politikus lett. Nagy lépésekkel jussunk most el tavaly július végéig, amikor nagy csinnadrattával "Újraindult  a termelés a Berettyószéplaki finomítóban" (újságcím). Volt szalagátvágás, politikusi beszéd, papi áldás, ígéret szebb jövőről, munkahelyek teremtéséről, befektetésekről - mi szem-szájnak ingere. Akkor - tehát egy éve - ezt írtam az örömteli esemény kapcsán:
                   Finomítottak a széplaki olaj–helyzeten
Örömmel hallom, hogy újraindult a termelés a berettyószéplaki kőolajfinomítóban. A korábbi években többször megfordultam a „haldokló” üzemnél, tudósítani a munkások elégedetlenségéről. Ha emlékezetem nem csal – már pedig nem – akkoriban korántsem volt ott annyi vezető (pl. szenátor, képviselő, igazgató), mint a minapi ünnepségen. Pedig a munkások szívesen megkérdezték volna tőlük, hova lett a cég vagyona, hova lett az ő több hónapi fizetésük. Az nem válasz, hogy ezek a górék nem azok, mert a legtöbb akkor is az első vonalban volt, csak más székben ült. Emlékszem, a cégvezetők közül csak hébe–korba lehetett elcsípni egy–egy sokadrangút, hogy próbálja már elmagyarázni, miért is kellett az egykori virágzó vállalatot több részre cincálni (kitermelő, szállító, értékesítő), vagy hogyan került a képbe egy Virgin–szigeteken bejegyzett cég, mint főrészvényes (ennek állítólag a Hírszerző Szolgálat egykori igazgatója, Virgil Măgureanu volt a tulajdonosa), stb., stb. Ment a porhintés, maradjunk ennyiben. A kapu előtt pedig vízágyus kocsijaik között teljes felszerelésben álltak a rohamrendőrök, elrettenteni az üres kézzel (és zsebbel) protestáló prolikat. Azzal együtt, hogy szerintem a fenti kérdésekre manapság sem akar senki felelni, persze örülünk, hogy újra beindul a finomító. Remélhetőleg jobban fognak vigyázni a környzetre, talán még a korábbi károkat is megpróbálják helyrehozni, az embereknek meg lesz munkájuk. Azt is el tudom képzelni, hogy még a Berettyószéplak környéki utakat is megjavítják, hiszen ahhoz is lesz alapanyag. És azt is remélem, hogy a minap büszkén szónokló urakat pár év múltán nem kell majd megint keresni...
(Bihari Napló, 2010. július 31.)

Persze, rajtam kívül is voltak azért, akiknek rossz előérzetük volt.
Sajnos, nekünk lett igazunk.
A minap beszéltem egy ottani elöljáróval, akitől megkérdeztem: mi van az olajfinomítóval? Hát az van, hogy nem igazán jött be a terv, hogy olasz import olajból dolgozzanak (mivel az ott kitermeltből nem adott nekik az a cég, amelyikre a kitermelés tartozik - mint mondtam, az egykori vállalatot felszabdalták). Egy éve 200 munkást foglalkoztattak - akiket szép kék egyenruhában fel is sorakoztattak az ünnepségre - és azt ígérték, egy éven belül ez a szám megduplázódik.
Hát, nem duplázódott.
Hanem tizedelődött.
Most ugyanis a finomítóban megint nem dolgoznak, csupán újra 20-25 embert foglalkoztatnak, mint a létesítmény örzőit. A többi, akkor felvett munkás megint hoppon maradt. Azt suttogják, valakik valami pályázati pénzt nyertek a finomító újraindítására - ezt kellett elkölteni. Ez meg is történt - úgy értem, a finomítót akkor újraindították, és a pénznek is sikerült a nyakára hágni... Aztán visszaállt minden a "rendes" kerékvágásba. Megtörténik az ilyesmi pályázati pénzek esetében. Azt is hallottam, a cégnél nem szeretik a sokat kérdezősködőket. Mint mondtam, visszaállt minden a rendes kerékvágásba.
A tavalyi ünnepségen - amikor még az újságírókat is szívesen fogadták! - a felszentelést végző püspök egy keresztet adott át a cég igazgatójának. Neki még biztosan nem volt. Mert a széplakiaknak szerintem már van. Évtizedek óta hordozzák.

            Széplaki pillanatkép: rozsdásodó vezetékek, ócskavas olajkút, elvadult táj.

3 megjegyzés:

  1. Nem sokat tudok a széplaki finomítóról, azon kivül, hogy létezett és működött. Viszont az írásod kapcsán elgondolkodtam azon, hogy azért létezett a régi átkos rendszerben pár jól működő vállalat. Most épp a konzervgyárak jutottak eszembe, amelyek normális ízesítésű, ránk szabott élelmiszereket gyártottak. Azok is befuccsoltak. Egyáltalán, gyártanak még valamit Romániában a Loganon kivül, ami román termékként jelenik meg a piacon?

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -A széplaki helyzetet sokan nem ismerik. Tulajdonképpen én sem. Nem is tudom, van-e valaki, aki tudja, mi is történik ott? Úgy mondanám, én is tudok valamennyit. De aki semmit sem tud, annak a fenti is elég, hogy egy látleletet kapjon egy darabka Romániáról.

    VálaszTörlés
  3. ne szolj szam nem faj fejem,

    VálaszTörlés